Med Scratch kan du programmere dine egne interaktive historier, spil og animationer. I Scratch bliver fristilen til en animationsfilm, og fortællinger kan gøres interaktive, så den samme historie kan have flere handlingsforløb.
I Scratch kan du også udvikle egentlige spil, hvor der skal tages hensyn til forskellige deles opførsel og samspil.
Scratch hjælper børn og unge med at tænke kreativt og logisk og med at arbejde sammen med andre. De udviklede produkter kan let deles med andre på blandt andet Facebook, SkoleIntra og Skoletube.
Scratch er på dansk, og værktøjets målgruppe 0. til 5. klassetrin.
Fag og mål
Når Scratch anvendes korrekt, hjælper det med at opfylde målene i flere forskellige fag – også flere end dem, vi nævner her.
Dansk
Når eleverne laver præsentationer i Scratch, lærer de at styre skriveprocessen fra ide til færdig tekst, og de lærer at tilpasse sproget til genre og situation. De lærer også at udtrykke sig i billeder, lyd og tekst, ligesom de naturligt anvender computeren som redskab.
Matematik
Opbygningen af Scratch betyder, at eleverne har behov for at anvende flere af de matematiske kompetencer; i særdeleshed tankegangskompetence, problembehandlingskompetence og ræsonnementskompetence.
Håndværk og design
Udover at inddrage it som et naturligt redskab i designprocessen skaber Scratch rammerne for at afprøve forskellige designprocesser.
Tværfagligt
Scratch kan med fordel bruges til at bygge bro mellem forskellige fag. Eleverne kan lave spil til læring af geografi, natur, videnskab og meget mere og på den måde bruge deres kompetencer i ét fag til at udvikle kompetencerne i et andet.
Online materiale
Scratch JR brikker – Lad eleverne programmere hinanden.
Guide: Sådan opretter du en lærer-konto og dine elever
Kurser og materiale