EU’s programmeringsuge 2016 – Bliv klædt på til den digitale verden med #codeEU!

Der er nu under tre måneder til den fjerde udgave af EU’s programmeringsuge. Fra den 15. til den 23. oktober samles millioner af børn, unge, voksne, forældre, lærere, iværksættere og politikere igen til arrangementer i klasselokaler og på biblioteker både i og uden for Europa for at lære at programmere.

EU’s programmeringsuge er en græsrodsorganisation, som drives af frivillige, der fremmer programmering i deres hjemlande som ambassadører for arrangementet. Sidste år deltog over en halv million mennesker i næsten 8 000 arrangementer i 46 lande i og uden for Europa. I år går programmeringsugen sammen med Public Libraries 2020, et netværk af 65 000 lokale biblioteker i EU. Formålet er at arrangere “programmeringshjørner” eller programmeringsworkshops på lokale biblioteker rundt om i Europa.

Ligesom i 2015 opfordres skoler til at organisere programmeringsarrangementer i forbindelse med kampagnen CodeWeek4All med så mange elever som muligt. De skoler, som når op på en deltagelse på minimum 50 %, får et diplom for programmeringsekspertise. Sidste år deltog 600 skoler i kampagnen, og over 200 skoler fik et diplom.

Kommissær for den digitale økonomi og det digitale samfund Günther H. Oettinger udtaler: “Vi er nødt til at sætte skub i opgraderingen af digitale færdigheder såsom programmering. Hvis du vil have succes på dit arbejde, med din virksomhed og i produktionssektoren, har du brug for en række digitale færdigheder. Med EU’s programmeringsuge får du mulighed for at erhverve en digital færdighed, som er afgørende på arbejdsmarkedet.”

Andrus Ansip, næstformand for Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked, udtaler: “Alle i det 21. århundrede har brug for digitale færdigheder. Programmering er en sjov og engagerende måde at lære IT på sammen med andre. I år skal vi sørge for, at alle i Europa får mulighed for at deltage i programmeringsugen – derfor opfordrer jeg til partnerskaber med lokale og regionale myndigheder, biblioteker og ungdomssammenslutninger”.

Alessandro Bogliolo, som er koordinator for ambassadørerne for programmeringsugen, udtaler: “Med programmering bliver tanker til løsninger og idéer til innovation. En computerminded tankegang udfolder det kreative potentiale. Det er ikke et spørgsmål om teknologi, men om forbedring af personlige muligheder. Gå ikke glip af denne mulighed for at lære at programmere under EU’s programmeringsuge 2016. Og del oplevelsen med din familie, dine elever, dine venner og millioner af andre mennesker verden over.”

 

EU’s programmeringsuge – deltag og programmer det som du vil!

Alle kan lære at programmere. Uanset om du er voksen, ung eller barn, programmør, lærer eller forælder, eller I er en skole eller virksomhed – så se vores værktøjskasser, og gå i gang med at planlægge jeres arrangement. Husk at sætte jeres arrangement på kortet for programmeringsugen http://codeweek.eu .

  • Børn/unge/voksne kan deltage i programmeringsarrangementer og afholde deres egne arrangementer for at vise andre, hvordan man skaber noget med programmering
  • Programmører kan tilrettelægge workshops i lokale skoler, hackerspaces eller kulturcentre
  • Lærere kan give undervisning i programmering, udveksle læseplaner, arrangere workshops for kolleger, invitere undervisere og forældre, som kan programmere, til at dele deres erfaringer og deltage i CodeWeek4All-kampagnen.
  • Forældre kan tilskynde deres børn til at deltage i en programmeringsworkshop
  • Virksomheder og nonprofitorganisationer kan arrangere programmeringsworkshops, låne medarbejdere ud som undervisere til arrangementer, udforme sjove opgaver i programmering for studerende eller tilbyde sponsorering af arrangementer
  • Alle, der deltager i et programmeringsarrangement, kan dele deres erfaringer og inspirere andre!

Hvorfor lære at programmere?

Vi lever i en verden, der er præget af hurtige teknologiske fremskridt. Den måde, vi arbejder, kommunikerer, køber ind og tænker på, har ændret sig drastisk. For at håndtere de hurtige forandringer og få verden omkring os til at give mening, skal vi ikke blot udvikle vores forståelse af, hvordan teknologien fungerer, men også udvikle færdigheder og egenskaber, som kan hjælpe os med at tilpasse os til denne tidsalder.

Når vi lærer, hvordan man programmerer, får vi en forståelse af, hvordan ting omkring os fungerer, vi bliver bedre til at udforske ideer og skabe ting både på arbejdet og i fritiden. Det hjælper os også med at slippe vores kreativitet løs og arbejde sammen med fantastiske mennesker både tæt på os og i resten af verden.  Det er vigtigt at give alle mulighed for at programmere, og EU’s programmeringsuge vil gerne nå ud til både piger og kvinder og drenge og mænd. I 2015 var omring 50 % af deltagerne piger!

Programmering er et skridt fremad for dine digitale færdigheder i arbejdslivet og i hverdagen

I vores økonomi og samfund i dag må man som minimum have basale digitale færdigheder. Uanset hvordan du lever dit liv, eller hvilket job du har, vil digitale færdigheder og programmering være eller blive en del af det. Desuden er IKT-medarbejdere en afgørende gruppe i den moderne arbejdsstyrke i alle sektorer i den europæiske økonomi. Hvert år stiger efterspørgslen med 3 %, og antallet af færdiguddannede fagfolk kan ikke holde trit med udviklingen. Derfor kan mange ledige stillinger inden for IKT ikke besættes på trods af den høje arbejdsløshed i Europa. Hvis vi ikke tager højde for denne udfordring på europæisk og nationalt plan, kan vi komme til at mangle op til 800 000 IKT-fagfolk i 2020.

Baggrundsoplysninger om EU’s programmeringsuge

EU’s programmeringsuge blev oprettet i 2013 af unge rådgivere for Europa-Kommissionens digitale dagsorden, og organisationen bliver ved med at vokse. Kommissionen støtter EU’s programmeringsuge gennem sin strategi for et digitalt indre marked. Kommissionen vil også sætte fokus på digitale færdigheder gennem et initiativ, som sættes i gang i juni 2016.

Initiativet har fået støtte fra programmerings- og uddannelsessammenslutninger som CoderDojo og RailsGirls. I forbindelse med det storstilede samarbejde om digitale job har Microsoft, SAP, Liberty Global og Facebook sammen med europæiske skolenetværk lanceret EU Coding Initiative, og mange flere partnere i det storstilede samarbejde står bag arrangementer i løbet af programmeringsugen.

Med inspiration fra EU’s programmeringsuge afholdes Afrikas programmeringsuge allerede for anden gang, efter en stor succes med det første arrangement i 2015, hvor næsten 80 000 børn og unge prøvede kræfter med programmering over hele kontinentet.  Afrikas programmeringsuge ledes af et partnerskab med mange deltagere og finder sted i 10 afrikanske lande med en forventning om tusindvis af arrangementer for børn og voksne.

Nyttige link

EU’s programmeringsuge

CodeWeek4All

Twitter: @codeWeekEU  Hashtag: #codeEU #DigitalSkills Facebook: codeEU

Kontakt:

Kristian Langborg-Hansen

Tlf.: 51922722

E-mail: kd.ymedacappanull@hlk